Duurzaam beleggen bij InsingerGilissen

Duurzaam beleggen bij InsingerGilissen

Belegt u voor de lange termijn? Dan zal onze duurzame beleggingsaanpak u mogelijk aanspreken. Die combineert aantrekkelijke rendementsverwachtingen op lange termijn met respect voor mens, milieu en maatschappij.
Maak vrijblijvend kennis
Neem contact op

Wat is duurzaam beleggen?

Wie bij beleggen rekening wil houden met de belangen van toekomstige generaties, zal waarschijnlijk ook duurzaam beleggen in overweging nemen. Meer dan reguliere beleggingen, worden duurzame beleggingen namelijk kritisch beoordeeld op hun kenmerken op ecologisch, sociaal en (bedrijfs)bestuurlijk gebied. Zoals de naam al zegt, moet een ‘duurzaam’ bedrijf oog hebben voor de lange termijn en ervoor zorgen dat het ook over vele jaren nog winstgevend kan functioneren.

Een duurzame belegging moet voldoen aan bepaalde eisen: het is een belegging in een activiteit die bijdraagt aan een milieu- of sociale doelstelling, die geen schade toebrengt aan andere milieu- of sociale doelstellingen en waarbij de onderneming waarin wordt belegd, voldoet aan minimale standaarden voor goed bedrijfsbestuur. Zo niet, dan kan daar niet in worden belegd binnen een duurzame beleggingsstrategie. Denk aan de ‘uitsluiting’ (verbod op aankoop) van een aandeel van een bedrijf dat zich schuldig heeft gemaakt aan een milieudelict, is veroordeeld wegens omkoping of dat zijn personeel niet goed behandelt volgens officiële instanties. Ook kunnen hele bedrijfssectoren worden uitgesloten, zoals tabaks-, alcohol- en gokbedrijven, de seksindustrie, wapenfabrikanten of ‘fossiele’ energiebedrijven. Ook kan een belegging die eerst wel voldeed aan bepaalde toelatingseisen, later alsnog worden uitgesloten op basis van nieuwe informatie of na een incident.
Het belang van duurzaamheid

Environmental, social & governance: ESG

In veel publicaties over duurzaamheid staan de Engelse begrippen environmental, social en governance, afgekort ESG. De E staat voor natuur en milieu, de S voor mens & maatschappij en de G voor behoorlijk (ondernemings)bestuur. Ook in Europese wetgeving komt de term ESG regelmatig voor. Bijvoorbeeld in de zogenoemde Sustainable Finance Disclosure Regulation (SFDR) van de Europese Unie. Dat is een belangrijke verordening met betrekking tot informatieverstrekking over duurzaamheid in de financiële sector. Deze maakt deel uit van het Actieplan van de Europese Commissie om duurzame groei te financieren. Zo bepaalt de SFDR onder andere aan welke criteria moet worden voldaan om een belegging ‘duurzaam’ te noemen.
De gekozen werkwijze is afhankelijk van de duurzaamheidsdoelen en de beleggingsaanpak van de portefeuillebeheerder.

Wat is het verschil tussen duurzaam beleggen en verantwoord beleggen?

Meestal wordt met ‘verantwoord beleggen’ bedoeld dat daarbij goede, fundamentele normen worden gehanteerd om beleggingen te selecteren. Het zorgt ervoor dat overduidelijk onwenselijke activiteiten, zoals de productie van clustermunitie, niet worden gefinancierd. Ook wijst de term erop dat er een dialoog plaatsvindt tussen beleggingsanalisten en portefeuillebeheerders over ESG-factoren. Hoe wij hiermee omgaan, kunt u lezen in de onderstaande publicatie.

‘Duurzaam beleggen’ gaat verder dan het toepassen van fundamentele normen, waarbij duurzaamheidsanalyse als een instrument kan worden ingezet om betere beleggingsresultaten te behalen en uw portefeuille af te stemmen op uw belangen. Duurzaamheidsanalyse is het toetsen van het gedrag en van een groot aantal ESG-kenmerken van een bedrijf (of uitgevende instelling). Bij InsingerGilissen kunnen cliënten onder andere kiezen voor een ‘duurzame’ of een ‘verantwoorde’ vorm van Vermogensbeheer.


3 duurzaamheidclassificaties: grijs, lichtgroen, donkergroen

De Europese Commissie heeft in de SFDR bepaald dat beleggingsproducten in drie kwaliteiten duurzaamheid zijn onder te verdelen. In Europa hebben beleggers daardoor de keuze uit artikel 6- (‘grijze’), artikel 8- (‘lichtgroene’) en artikel 9- (‘donkergroene’) fondsen. Artikel 9-fondsen moeten een duurzaam beleggingsdoel: dat is de groenste categorie. Lichtgroene fondsen, oftewel artikel 8-fondsen, moeten duurzame kenmerken promoten. En de minst duurzame categorie, de grijze (artikel 6-) fondsen) hoeven alleen te analyseren welke duurzaamheidsrisico’s ze lopen. Hoe groener een fonds claimt te zijn, hoe meer informatie het moet publiceren om die claim te staven. Een van de doelstellingen van de SFDR-classificatie is dat fondsen zich niet groener voordoen dan ze werkelijk zijn, zodat de consument een heldere keuze heeft.


Vader draagt zijn zonen op het strand

Op welke criteria kan er worden geselecteerd bij duurzame beleggingen?

Bij het samenstellen van de beleggingsportefeuille kan een portefeuillebeheerder beleggingen selecteren op zowel ESG- als financiële kenmerken. Er zijn veel verschillende manieren van selecteren op ESG-kenmerken, die we bij InsingerGilissen niet allemaal toepassen. De gekozen werkwijze, en dat kan ook een combinatie van methodes zijn, is afhankelijk van de duurzaamheidsdoelen en de beleggingsaanpak van de portefeuillebeheerder.


Enkele veelgebruikte selectiemethodes zijn:

  1. Best-in-class-benadering: de fonds- of portefeuillebeheerder kijkt welke bedrijven of instellingen het beste scoren op ESG-kenmerken en stelt vervolgens een portefeuille samen uit beleggingen die bijvoorbeeld bij de beste 50% of 20% horen. 
  2. Negatieve screening/uitsluiting: beleggingen waarmee iets ernstigs aan de hand is, bijvoorbeeld als een bedrijf in opspraak is gekomen wegens kartelvorming, of is veroordeeld voor milieudelicten, omkoping of kinderarbeid, worden uitgesloten van opname in de portefeuille. Negatieve screening kan ook betekenen dat een belegging die deel uitmaakt van de portefeuille, daaruit wordt verwijderd als gevolg van een gebeurtenis.
  3. Impactbeleggen: alleen die beleggingen worden geselecteerd, die een duidelijk en meetbaar positief effect hebben op het gebied van ESG. Denk aan de belegging in een waterzuiveringsinstallatie, de investering in een project voor duurzame energie of een fabriek die filters produceert om broeikasgassen onschadelijk te maken.
  4. Themabeleggen: hierbij wordt geselecteerd op beleggingen die te maken hebben met een specifiek thema, bijvoorbeeld waterstoftechnologie. Denk in dat laatste geval aan producenten van de voor waterstofmotoren benodigde katalysatoren, waterstofopslag, fabrikanten van voertuigen op waterstof enzovoort.
  5. Engagement: dit is strikt genomen geen selectiecriterium maar wel een manier van beleggen, waarbij de aandeelhouder of portefeuillebeheerder actief in gesprek gaat met de directies van de bedrijven of instellingen waarin wordt belegd. Ook kan worden gestemd op aandeelhoudersvergaderingen. Doel van die gesprekken en het stemmen op aandeelhoudersvergaderingen is om het betreffende bestuur te bewegen zich in te zetten voor (verdere) verduurzaming. Thema’s en criteria zijn onder andere de arbeidsomstandigheden en -voorwaarden, efficiënt grondstoffengebruik en ecologische voetafdruk, de medeverantwoordelijkheid voor duurzaamheidskenmerken bij toeleveranciers en afnemers (‘ketenaansprakelijkheid’), het respecteren van mensenrechten en de manier waarop een bedrijf wordt bestuurd (zoals diversiteit binnen het management en houding tegenover de werknemersvertegenwoordiging en de vakbonden).


In welke bedrijven belegt InsingerGilissen?

Directe beleggingen in bedrijven, zowel aandelen als obligaties, moeten voldoen aan onze ecologische en sociale voorwaarden om te kunnen worden opgenomen in de portefeuille een InsingerGilissen-beleggingsfonds de beleggingsportefeuille van een Vermogensbeheer-cliënt. Daarnaast worden er specifieke bedrijven opgenomen in onze Vermogensbeheer-portefeuilles die een bijdrage leveren aan een ecologisch of sociaal doel. Dit kan bijvoorbeeld zijn: aansluiting bij de duurzame ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties, een goede prestatie op gebied van CO2-vermindering of het feit dat het bedrijf actief is in het onderwijs of de gezondheidszorg.

Hoe duurzaam zijn de beleggingen van InsingerGilissen?

Voor onze beleggingsdienstverlening Vermogensbeheer en Beleggingsadvies en bij de selectie van de beleggingen voor onze beleggingsfondsen onderscheiden we drie niveaus van duurzaamheid. ‘Duurzame’ instrumenten voldoen minimaal aan drie criteria: een bijdrage leveren aan een ecologisch of sociaal doel, daar geen afbreuk aan doen en er moet sprake zijn van goede bestuurspraktijken. De criteria ziet u hieronder overzichtelijk in een schema.

Instrumenten die niet voldoen aan onderstaande criteria, maar die wel aan alle elementen van onze ESG-screening voldoen, hebben ‘ecologische of sociale kenmerken’.

Tenslotte hanteren wij de categorie ‘overig’. Hierin vallen instrumenten zoals liquiditeiten (cash) en instrumenten waarvoor een screening niet mogelijk is. Andere fondsmanagers dan die van InsingerGilissen stellen mogelijk andere eisen voordat zij een instrument (zoals een beleggingsfonds) als ‘duurzaam’ classificeren. Vandaar dat wij beleggingsfondsen van andere fondsmanagers eerst goed onderzoeken voordat we erin beleggen.
diagram ESG-factoren

Hoe screenen we bij InsingerGilissen op ESG-kenmerken?

Bij de selectie van beleggingen voor een duurzame portefeuille hanteren we diverse principes, waarvan we er twee uitlichten. Zoals gezegd, screenen we op ecologische en sociale kenmerken en goed ondernemingsbestuur (ESG-kenmerken). Om dit efficiënt te kunnen doen, kopen we de ESG-data over bedrijven in bij gerenommeerde, onafhankelijke duurzame-dataleveranciers, waaronder Morningstar Sustainalytics (’Sustainalytics’). Op basis van puntenscores op zo’n 190 verschillende bedrijfskenmerken geven we ieder beoordeeld bedrijf een ranking op ESG-onderdelen, waarbij we tot vijf sterren toekennen op basis van een ‘best-in-classbenadering’. Dat houdt in dat we alle bedrijven beoordelen op hun duurzaamheidskenmerken, vergeleken met andere bedrijven in dezelfde (sub)sector.

diagram ESG-screening

Minimumeisen en uitsluitingen

Maar ook een minimum percentage duurzame beleggingen worden opgenomen, dat spreekt vanzelf. De doelstelling van de ‘duurzame’ versie van onze Vermogensbeheer-strategieën is, dat tenminste 20% van de beleggingen in de portefeuille volgens onze normen duurzaam is en dat het overige deel van de beleggingen voldoet aan onze ecologische en sociale voorwaarden. Uitgesloten van opname in onze duurzame portefeuilles en beleggingsstrategieën worden alle beleggingen die niet voldoen aan de eisen van het Global Compact van de Verenigde Naties.

Uitsluitingen op grond van ESG-factoren

Wat zijn de duurzame kenmerken van InsingerGilissen zelf?

Niet alleen bij de selectie van beleggingen betrekken we ESG-factoren, ook in onze eigen bedrijfsvoering doen we dat. Sterker nog: we zien duurzaamheid als kernwaarde in onze bedrijfsvoering en als motor van beleggingsresultaten. We plaatsen duurzaamheid dus centraal in alles wat we doen. Zo vervullen we de rol van actieve aandeelhouders (betrokken mede-eigenaars) als we beleggen voor onze cliënten, omdat we ervan overtuigd zijn dat wanneer ondernemingen duurzaam zijn, ze betere bedrijven worden. Dat komt ten goede aan beleggers, de maatschappij en de planeet. Op de lange termijn levert dat ook rendement op voor onszelf. Duurzaam rendement dus. In ons Engelstalige Corporate Sustainability Report (duurzaamheidsjaarverslag, in het Engels) kunt u meer lezen over onze duurzame bedrijfsvoering. Lees ook hoe wij duurzaamheid centraal stellen in onze dienstverlening en beleggingsaanpak. 

De duurzaamheidskenmerken van onze beleggingsfondsen

Over de duurzaamheidskenmerken van onze beleggingsfondsen rapporteren we regelmatig. De manier waarop we dat doen, is voorgeschreven door Europese regelgeving, de SFDR. Bent u hierin geïnteresseerd, ga dan naar onze pagina met formele duurzaamheidsinformatie.

Stel aan het water kijkt naar zonsondergang

Een bekroonde private bank

InsingerGilissen is een Nederlandse private bank en maakt deel uit van de Europese Quintet-groep van private banks. Zowel InsingerGilissen als Quintet zijn meermaals bekroond om hun beleggingsprestaties en services. Quintet werd in 2022 bovendien uitgeroepen tot een van 's werelds beste banken op gebied van duurzaamheid en ESG-leiderschap. Daar zijn we best trots op. Zie ook duurzaamheid binnen onze dienstverlening

Ons rendement op duurzame beleggingen

Hoewel veel Nederlanders dit nog niet weten, blijkt uit wetenschappelijk onderzoek dat duurzaam beleggen in het verleden vaak een even hoog als, of zelfs hoger rendement opleverde dan regulier beleggen. Meer dan duizend onderzoeken bevestigen dit, waaronder dat van Morningstar. Veel duurzaam-beleggers zullen bovendien aanvoeren, dat hun beleggingen niet of minder ten koste gaan van de belangen van de natuur en de maatschappij en dat die niet-financiële opbrengst ook waarde vertegenwoordigt. Bent u benieuwd de rendementspercentages van onze duurzame Vermogensbeheer-strategieën? Daarvoor verwijzen wij u graag naar onafhankelijke websites zoals Finner. De waarde van beleggingen kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. 

Hoe kunt u beginnen met duurzaam beleggen?

Beginnen met duurzaam beleggen kan op vele manieren. Heeft u een miljoen euro of meer aan vrij belegbaar vermogen, dan verwelkomen we u graag als cliënt en kunt u kiezen voor ons Vermogensbeheer of Beleggingsadvies. Vermogensbeheer bieden we in de variant Duurzaam aan in vier risicoprofielen: Duurzaam Gematigd Defensief, Duurzaam Gebalanceerd, Duurzaam Gematigd Offensief en Duurzaam Offensief. Bij onze dienstverlening Beleggingsadvies kunnen wij u adviseren over de duurzaamheid van beleggingen.

Neem contact op
windturbine tegen achtergrond van lucht met wolken

Onze inzet voor mens, milieu, maatschappij en goed ondernemingsbestuur

We nemen onze maatschappelijke verantwoordelijkheid zeer serieus. We willen het liefst de aarde beter achterlaten dan we haar aantroffen. Dankzij de motivatie van onze werknemers en onze aanwezigheid in diverse Europese landen en steden hebben we een unieke kans om als verantwoordelijk handelende onderneming het verschil te maken in de lokale gemeenschappen waarin we actief zijn. Dit houdt ook in dat we tijd en geld besteden aan goede doelen en belangrijke initiatieven steunen, zodat we positief bijdragen aan maatschappelijke verandering. Wilt u meer weten over onze duurzaamheidsinitiatieven?
Lees verder

Neem contact op

Bent u op zoek naar een private bank die meer is dan een bank? En die eerst echt met u in gesprek gaat voordat u een beleggingsvoorstel krijgt? We begeleiden onze cliënten en de generaties na hen bij het nemen van belangrijke financiële beslissingen in iedere fase in hun leven. En waar mogelijk (en gewenst uiteraard) nemen we zorg uit handen. Dankzij onze vestigingen in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Groningen en Eindhoven is er altijd een Client Advisor dicht bij u waarmee u in gesprek kunt gaan. Uiteraard kunt u ons ook bereiken via e-mail en telefoon.
Maak kennis
Contact