InsingerGilissen steunt promotieonderzoek slavernijverleden

Statement over het promotieonderzoek naar vernieuwing van het perspectief op het koloniale slavernijverleden.

InsingerGilissen - a Quintet Private Bank - is een private bank met een historie die teruggaat tot 1779, toen een voorganger van de bank, Insinger & Co., werd opgericht door de familie Insinger. Eind vorige eeuw is het uitgebreide archief van de firma Insinger & Co. geschonken aan het Stadsarchief Amsterdam, waar het met hulp van de bank toegankelijk is gemaakt voor het publiek. Sindsdien zijn diverse onderzoeken en publicaties verschenen. 

De firma Insinger & Co. heeft een actieve rol gespeeld in het Nederlandse slavernijverleden, onder meer door de handel in koloniale goederen en investeringen in en het beheer van plantages. We betreuren de rol die de firma Insinger & Co. als handelshuis vervulde in een economie die toen mede gebaseerd was op kolonialisme en slavernij en vinden het belangrijk dat er een helder beeld is van dit deel van de geschiedenis. 

Samenwerking met het IISG
We werken daarom al lange tijd nauw samen met het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis (IISG), dé autoriteit op het gebied van onderzoek naar het slavernijverleden. De onderzoeken die in de afgelopen jaren onder meer vanuit het IISG zijn uitgevoerd, hebben duidelijk gemaakt hoe wijdverbreid de betrokkenheid was van Nederlandse instituties en bedrijven bij slavernij en slavenhandel. 

De wetenschap staat daarbij voor de opgave om nieuwe kennis te ontwikkelen over een aantal belangrijke en voorheen onderbelichte vraagstukken, zoals onderzoek naar de leefwerelden van tot slaaf gemaakten en de doorwerkingen van het slavernijverleden. Deze thema’s sluiten aan bij de grote behoefte onder nazatengemeenschappen aan onderzoek naar (en kennis van) nieuwe geschiedschrijving van het slavernijverleden dat vertrekt vanuit, of ruimte biedt aan, de verhalen en perspectieven van tot slaaf gemaakten en hun gemeenschappen zelf.

Promotieonderzoek
Om deze reden hebben IISG en InsingerGilissen besloten dat de bank een (promotie)onderzoek gaat ondersteunen dat zich richt op de ontwikkeling van de sociale leefwereld van tot slaaf gemaakte en andere koloniale arbeiders op plantages en werkplekken die door bezit, beheer en investering verbonden waren met voorgangers van InsingerGilissen, in het bijzonder Insinger & Co. 

Dit onderzoek, dat zich richt op de ontwikkeling van het zakenimperium van in het bijzonder de familie Insinger, zal ‘bijdragen aan de vernieuwing van de geschiedschrijving van sociale en culturele aspecten van de Nederlandse koloniale slavernij en haar doorwerkingen door de vraag centraal te stellen welke invloed een Nederlandse firma als Insinger & Co. had op het leven, werk en de bredere  sociale leefwereld van tot slaaf gemaakte en andere koloniale werkenden’. 

Het onderzoek wordt ondergebracht bij de leerstoel ‘Global Histories of Labour and Colonialism’ die op 1 februari 2024 vanuit het IISG is ingesteld aan de Radboud Universiteit. De leerstoel richt zich op de geschiedenis van slavernij, gedwongen arbeid in relatie tot de bredere geschiedenissen van kolonialisme en verzet daartegen. De promovendus/a zal promoveren aan de Radboud Universiteit onder begeleiding van prof. dr. Matthias van Rossum en dr. Coen van Galen. Het onderzoeksresultaat zal openbaar toegankelijk worden, met name in de vorm van een proefschrift en wetenschappelijke publicaties op basis van dit proefschrift. 

InsingerGilissen beoogt een bijdrage te leveren aan de vergroting van kennis en de verrijking van de hedendaagse omgang met het koloniale slavernijverleden. Om via onderzoek en educatie het inzicht in wat er in het verleden is gebeurd te vergroten en bij te dragen aan lessen voor de toekomst.