Nieuwe horizons

Nieuwe horizons

2024

Een jaar dat speelde met de verwachtingen

Aan het eind van 2024 is één ding duidelijk: de wereld waarin we beleggen blijft in beweging. Het afgelopen jaar heeft de verwachtingen overtroffen en ons verrast met economische veerkracht, zelfs toen de markten zich schrap zetten voor turbulentie. Wat hebben we geleerd en hoe kunnen we ons beter voorbereiden op wat 2025 zou kunnen brengen?

2024 was een masterclass in onvoorspelbaarheid. Veel economen en beleggers gingen het jaar in met de verwachting van een voelbare economische vertraging. Hogere beleidsrentetarieven van centrale banken hadden immers de groei afgeremd. Maar naarmate het jaar vorderde, zagen we dat de wereldeconomie veerkrachtiger was dan verwacht.

Ondanks enkele zorgen wisten de VS een recessie te vermijden en kenden de eurozone en het VK slechts een lichte terugval. China kwam na een moeilijke periode tegen het einde van het jaar weer wat op stoom en gaf de wereldwijde markten weer wat extra pit. Toch waren er af en toe pieken in de marktvolatiliteit die ons de adem deden inhouden. Maar over het geheel genomen was er sprake van groei - niet in de laatste plaats gestimuleerd door structurele thema's zoals de snelle opkomst van nieuwe technologieën.

Wat leert ons dit? Het herinnert ons eraan dat voorspellingen weliswaar nuttig zijn, maar nooit volledig rekening kunnen houden met de complexiteit van de wereldwijde markten. Het is een dans tussen het vasthouden aan je overtuiging en het tonen van aanpassingsvermogen als dingen veranderen.
Daniele Antonucci

Daniele Antonucci

Co-Head of Investment & Chief Investment Officer
Daniele Antonucci

Daniele Antonucci

Daniele Antonucci is a managing director, co-head of investment and chief investment officer at Quintet Private Bank. Based in London, he’s a voting member of the investment committee. As head of research, Daniele oversees the investment strategy feeding into portfolios. He chairs the network of chief strategists, which communicates the house view on the economy and financial markets to clients and the media.

Prior to joining Quintet in 2020 as chief economist and macro strategist, Daniele served as chief euro area economist at Morgan Stanley. Earlier, he worked at Capital Economics, Merrill Lynch, Moody’s KMV and the Confederation of Italian Industry. Daniele holds a master’s degree in economics from Duke University and graduated from the Sapienza University of Rome. He’s an ECB Shadow Council member.

2024: de groeivertraging die niet plaatsvond

line1

1

We verwachtten een vertraging

2

Maar in plaats daarvan kregen we solide groei

3

Wisselvallige periodes

4De markten werden over het algemeen gestimuleerd door langetermijngroeithema's
2025
Een jaar van vooruitgang en contrasten
Wat mogen we verwachten van 2025? In tegenstelling tot 2024 lijken we een gematigd, maar nog steeds dynamisch economisch jaar voor de boeg te hebben. Maar vergis je niet: hoewel de economische vooruitzichten minder onzeker lijken, kunnen beleggers nog steeds voor verrassingen komen te staan.

Dit is waar we op letten :

2025: weer 'normaal'

line2

1

De vertraging die we eerder niet kregen, zou dit jaar moeten plaatsvinden

2

We achten het waarschijnlijk dat we naar een  ‘normaler’ groeitempo gaan

3

We zullen wisselvallige periodes houden

4Groeithema's voor lange termijn zullen de markten blijven aanjagen

Centrale banken

Centrale banken zullen de rente blijven verlagen

De centrale banken zullen de beleidsrentes waarschijnlijk verder verlagen nu de inflatie verder normaliseert. Maar verwacht geen terugkeer naar de extreem lage rentes van het afgelopen decennium. Hoge schuldniveaus en het risico van oplaaiende inflatie - gedreven door stimuleringsmaatregelen van overheden, vooral in de VS - betekenen dat de centrale banken de rente waarschijnlijk niet verder zullen verlagen dan tot de meer 'normale' niveaus van rond de 3,5% voor de VS en het VK, en 2% voor de eurozone. De rendementen op liquiditeiten zullen waarschijnlijk dalen, wat een prikkel zou zijn om te beleggen.

Wereldwijde economische groei

Een 'normaler' tempo van wereldwijde economische groei

De Amerikaanse economie zal, gesteund door overheidsstimulering, waarschijnlijk veerkrachtig blijven, met enig opwaarts potentieel voor zowel groei als inflatie op de langere termijn. Wij verwachten daarentegen dat de eurozone en het VK zullen achterblijven, waarbij het risico van handelstarieven remmend werkt op de groei, die naar onze verwachting gematigd zal blijven. Dit verschil in groei suggereert een sterke Amerikaanse dollar op de korte termijn, hoewel de last van de Amerikaanse staatsschuld de dollar op de lange termijn kan verzwakken.

China

China zal waarschijnlijk blijven worstelen met zijn structurele problemen

China blijft worstelen met zijn langetermijn-uitdagingen op het gebied van vastgoed en demografie, ondanks de recente stimuleringsmaatregelen en beleidswijzigingen. Deze monetaire en fiscale maatregelen hebben geleid tot een zekere mate van economische stabilisatie en een kortetermijnrally op de aandelenmarkt in eigen land. Om hier optimistischer over te worden, moeten we eerst verdergaande stimulering zien. Vanwege het presidentschap van Donald Trump zijn er echter zorgen over handelsspanningen en extra Amerikaanse importheffingen op handel vanuit China.

Hoe we beleggen

Onze marktinzichten

Gezien deze verwachtingen rijst de vraag: waarin beleggen we in 2025? Hier zijn enkele sleutelinzichten die de strategie van ons Investment Committee bepalen:

Aandelen

Positief over de VS, terughoudend over Europa, nog niet het moment voor opkomende markten

We handhaven onze voorkeur voor een lichte overweging in aandelen, waarbinnen Amerikaanse aandelen onze favoriet zijn. Omdat de technologiegiganten de traditionele indices domineren en steeds uitdagender hoge waarderingen hebben, voegden we onlangs een positie in een ‘gelijkgewogen’ Amerikaanse aandelenindex toe. Daarmee vergroten we het relatieve gewicht van financiële en industriële bedrijven, die zouden kunnen profiteren van het komende Amerikaanse beleid en daarmee de rally zouden verbreden. We hebben onze Europese blootstelling verminderd naar neutraal niveau, gezien de neerwaartse risico's zoals hogere handelstarieven, terwijl we ons 'verzekeringsinstrument' handhaven dat in koerswaarde stijgt als Europese aandelen dalen (in portefeuilles waar de kennis en ervaring van de klant en de regelgeving en richtlijnen dit toelaten). Zorgen over handelsspanningen met en importtarieven op handel vanuit China en de inflatie en renteverhogingen in Brazilië zijn redenen waarom we momenteel geen tactische posities hebben in aandelen en obligaties uit opkomende markten.

Obligaties

Bedrijfsobligaties zijn kwetsbaar tegen de huidige waarderingen, staatsobligaties uit ontwikkelde markten aantrekkelijk

Obligaties spelen een essentiële rol in het spreiden van risico’s in portefeuilles en in sommige gevallen zijn ze aantrekkelijk gewaardeerd. Daarom verhogen we onze blootstelling aan Europese staatsobligaties - met nog steeds een voorkeur voor kortlopende obligaties - en Amerikaanse staatsobligaties (‘Treasuries’). Toch blijven we onderwogen in deze laatste categorie, gezien de zorgen over de Amerikaanse federale begroting. We verlagen onze blootstelling aan Europese en Amerikaanse investment-grade bedrijfsobligaties, omdat we vinden dat de waarderingen de risico's niet voldoende compenseren. We blijven ook onderwogen in risicovollere high-yield obligaties. Strategisch gezien, nu het Amerikaanse begrotingsbeleid mogelijk sterker de inflatie aanjaagt, ruilen we leningen met kortere looptijden in voor obligaties met een hogere kredietwaardigheid.

Hoe onze tactische assetallocatie het afgelopen jaar is veranderd

dial

N = neutrale positie van de beleggingscategorie vergeleken met strategische assetallocatie (langetermijnverdeling).

globe

Een blik op onze topthema's voor 2025

Kunstmatige intelligentie

Van AI-verschaffers naar AI-gebruikers

We staan aan het begin van de transformerende reis van kunstmatige intelligentie (AI). Dat klinkt misschien niet als een nieuw verhaal. Maar wat wel nieuw is, is dat, in plaats van ons te richten op specifieke technologiethema's zoals cloudcomputing of rekenkracht, de winnaars van morgen waarschijnlijk een bredere reeks bedrijven zullen zijn die AI gebruiken om concurrentievoordeel te behalen. Diagnoses in de gezondheidszorg, efficiënte toeleveringsketens die hulpbronnen hergebruiken en afval verminderen in de circulaire economie en infrastructuur zoals datacenters en ‘next-gen’ elektriciteitsnetten zijn slechts enkele gebieden waar AI waarschijnlijk de drijvende kracht achter innovatie zal zijn.
ai
Cybersecurity

Geopolitieke fragmentatie

Cybersecurity, energie en consumenten

Een fundamentele visie in onze Counterpoint Beleggingsvisie 2024 was dat we in een wereld leven die meer gefragmenteerd is langs geopolitieke lijnen. Dat is duidelijk nog steeds het geval. Met een meer naar binnen gekeerde VS moeten diens traditionele westerse bondgenoten in Europa hun cyberbeveiligingsinfrastructuur en hun energievoorziening versterken, waardoor investeringen in hernieuwbare energie steeds noodzakelijker worden. Geopolitieke fragmentatie betekent ook dat we moeten nadenken over een wereld die minder gericht is op de VS, maar waarin verschillende regio's een ander pad volgen. We denken dat we op de langere termijn een toename zullen zien in de verlangens van consumenten uit opkomende markten naar vergelijkbare luxegoederen, gadgets en diensten als westerse consumenten.

Tot slot

De juiste koers in een complexe wereld

2025 wordt een jaar van evenwicht tussen optimisme en pragmatisme. De wereld verandert. Maar verandering biedt ook kansen. Door ons te richten op structurele trends, door wendbaar te blijven en alert te zijn op zowel korte- als lange-termijnverschuivingen in beursgenoteerde en private markten, kunnen we beter voorbereid zijn op wat de toekomst ook brengt.

Onthoud dat bij beleggen succes niet zozeer te maken heeft met het goed voorspellen van elke draai. Het gaat erom dat u belegd blijft voor de langere termijn, een gediversifieerde portefeuille aanhoudt en uzelf positioneert om te profiteren van de veranderingen aan de horizon. Op naar de toekomst - met vertrouwen en nieuwsgierigheid.


Dit document is bedoeld als marketing materiaal. Dit document is opgesteld door Quintet Private Bank (Europe) S.A. (“Quintet”), een vennootschap opgericht naar Luxemburgs recht. Quintet is gevestigd aan Boulevard Royal 43, L-2449 te Luxemburg en is ingeschreven in het Luxemburgse ondernemingsregister (Registre de Commerce et des Sociétés) met nummer B 6.395. Quintet staat onder toezicht van de ECB en de CSSF (Commission de Surveillance du Secteur Financier). 

Dit document heeft uitsluitend een informatief karakter, vormt geen individueel (fiscaal of beleggings)advies en beleggingsbeslissingen kunnen niet uitsluitend gebaseerd worden op dit document. In geval een product, dienst of advies wordt genoemd, kan dit alleen worden gezien als samenvatting en nooit als de volledige informatie. Alle (fiscale of beleggings)beslissingen op basis van de genoemde informatie zijn voor uw rekening en risico. U dient zelf te (laten) bepalen of het product of de dienst voor u geschikt is. Quintet en haar werknemers kunnen niet aansprakelijk worden gehouden voor verlies of schade die voortvloeit uit het gebruik van (een deel van) dit document.

De opgenomen informatie is aan veranderingen onderhevig en Quintet heeft na de publicatiedatum van de tekst geen verplichting om de informatie overeenkomstig aan te passen of daarover te informeren.

Als de lening/het krediet wordt uitgedrukt in een andere valuta dan uw basisvaluta, kunnen wisselkoersschommelingen van invloed zijn op het te betalen bedrag.

Quintet is houder van het auteursrecht op de inhoud van dit document, tenzij uitdrukkelijk anders is aangegeven. Het is niet toegestaan om de inhoud van dit document geheel of gedeeltelijk, op welke wijze dan ook, te vermenigvuldigen of verder te verspreiden zonder de voorafgaande schriftelijke toestemming van Quintet In het privacy statement op onze website staat hoe wij met uw gegevens omgaan (https://www.quintet.com/en-gb/data-protection).

Copyright © Quintet Private Bank (Europe) S.A. 2024. All rights reserved. Privacy Statement


Contact