Financiële planning, vermogensplanning & estateplanning

Uw financiën optimaal toekomstbestendig
Bij InsingerGilissen werken we met u samen om u te helpen investeren in het leven dat u voor uzelf en uw naasten wilt. Uw persoonlijke financiële planning en estateplanning helpen u daarbij. Bij InsingerGilissen zijn deze in ervaren, discrete handen. Een prettig idee: uw geldzaken zijn immers heel persoonlijk en afgestemd op uw specifieke doelen.
Maak kennis

Wat is financiële planning (vermogensplanning)?

Financiële planning, ook wel vermogensplanning genoemd, is het zo organiseren van uw financiën, dat u uw inkomsten, uitgaven en vermogenspositie optimaal afstemt op uw huidige en toekomstige wensen, plannen en ambities. Denk aan een bedrijfsoverdracht, sabbatical, vermogensoverdracht, aanvullend inkomen of de aflossing van een hypotheek. Bij financiële planning en estateplanning (de planning van vermogensoverdracht) hoort het optimaal structureren van uw vermogen. Dit houdt in dat u uw (bedrijfs)belangen, beleggingen, hypotheken en schulden zo inricht, dat die zijn geoptimaliseerd voor uw persoonlijke plannen en doelen. Zodat u bijvoorbeeld uw (klein)kinderen kunt helpen bij de aanschaf van hun eerste huis of kunt schenken en nalaten aan de goede doelen die u een warm hart toedraagt.


Wat is een Private Plan? Bekijk hier de video met sr. Private Planner Louis Dieperink
Wat is een Private Plan? Bekijk hier de video met sr. Private Planner Louis Dieperink

Aan wie biedt financiële planning uitkomst?

Praktisch iedereen doet er goed aan om na te denken over zijn of haar financiële toekomst, ongeacht leeftijd, inkomens- of vermogenspositie. Bij InsingerGilissen richten we ons op cliënten met een vrij belegbaar vermogen vanaf een miljoen euro. Als we dan meekijken naar de mogelijke financiële gevolgen bij een huwelijk, start of beëindiging van een onderneming, pensionering, schenken, nalaten of de aan- of verkoop van een huis, dan gaat het doorgaans om aanzienlijke bedragen. Een doordacht financieel plan biedt dan houvast. Het geeft duidelijk aan waar de financiële risico’s schuilen als zo’n life-event zich bij u zou voordoen, zodat u geïnformeerd en tijdig beslissingen kunt nemen.

Wat doet een financieel planner?

Een financieel planner of vermogensplanner helpt u bij het nemen van goede financiële beslissingen, zodat u uw financiële doelen kunt bereiken. Bij InsingerGilissen werken we samen met onafhankelijke, gecertificeerde financiële en estateplanners, die we persoonlijk voor u hebben geselecteerd. Zij gaan, samen met uw Client Advisor, dat is uw contactpersoon bij onze bank, allereerst persoonlijk met u in gesprek over uw wensen, drijfveren en ambities. Dit betreft het hele spectrum van financiële zaken, van beleggen en sparen tot het financieren van een universitaire opleiding van uw (klein)kind of het ondersteunen van goede doelen.

Financieel planners kennen daarom de ins en outs van persoonlijke financiën, belastingen en budgetteren. Sommige planners specialiseren zich, bijvoorbeeld in, pensioenplanning of estateplanning. Op basis van alle verzamelde persoonlijke gegevens, doelen en wensen stellen financieel planners een persoonlijk financieel plan op. Bij InsingerGilissen noemen we dat uw Private Plan (of Estate Plan, als het plan gaat over uw nalatenschap). Uiteraard wordt uw Private Plan (of Estate Plan) persoonlijk met u besproken door de externe financieel planner (of estateplanner), samen met uw Client Advisor.


Grootvader met kleindochter (met knuffel) op de grond tegen de bank

Welke voordelen biedt financiële planning?

Financiële planning draagt eraan bij dat u uw persoonlijke doelen kunt bereiken, doordat het u helpt om op tijd en op basis van de juiste inzichten financiële beslissingen te nemen. De kracht van het tijdig nadenken over uw financiële toekomst is dat u dan de tijd in uw voordeel kunt laten werken doordat u beleggingen langer de tijd kunt geven om rendement op te leveren. Ook kan het u rust geven, dat u een realistisch beeld heeft van waar u financieel aan toe bent in de toekomst en wat u heeft geregeld voor uw nabestaanden. Hieronder vijf voordelen op een rij.

5 voordelen van een plan

1.    U weet beter waar u aan toe bent 
Op een termijn van jaren kan er veel veranderen in uw persoonlijke omstandigheden en voorkeuren. Denk aan uw gezinssituatie, uw bestedingsdoelen of de hoogte van uw inkomen. Uw Private Plan (of Estate Plan) brengt in kaart wat wel bekend is, zodat u inzicht krijgt en zo nodig tijdig maatregelen kunt treffen. 

2.    Uw doelen komen beter binnen bereik
Wilt u een andere woning, een huis in het buitenland erbij, een zeiljacht aanschaffen of een ander doel realiseren? Uw Private Plan maakt beter inzichtelijk wat uw mogelijkheden zijn. Zo kunt u gerichte stappen zetten om er naartoe te werken.

3.    U kunt financiële risico’s afdekken
Uw Private Plan geeft inzicht in hoe uw financiële situatie verandert als uw omstandigheden veranderen. Hoe staat u er bijvoorbeeld financieel voor als u niet meer in staat bent inkomen te genereren of uw onderneming in zwaar weer terechtkomt? Wat gebeurt er als uw partner overlijdt of als u uit elkaar gaat? Misschien geen prettige gedachten, maar wel belangrijk om bij stil te staan. Er zijn gelukkig diverse mogelijkheden om financiële risico’s af te dekken. Uw Private Plan signaleert risico’s en stelt oplossingen voor. 

4.    U kunt de overdracht van uw vermogen aan de volgende generatie plannen
Het sluitstuk van persoonlijke financiële planning is estateplanning: het plannen van uw nalatenschap, zoals het verzorgd achterlaten van een partner en het uitdenken van de vermogensoverdracht aan de volgende generatie. Soms kan het raadzaam zijn om (delen van uw) vermogen onder bepaalde voorwaarden na te laten, zodat u enige sturing kunt geven. Denk aan de uitsluiting van (ex-)partners van kinderen. Ook kunt u de voorwaarde laten vastleggen, dat een meerderjarig kind (tot een bepaalde leeftijd) niet zelfstandig over het vermogen kan beslissen. Dan wordt er toezicht gehouden door een bewindvoerder om te voorkomen dat het vermogen te snel of onverstandig wordt besteed. Dit wordt een bewindregeling genoemd en legt u, net als de uitsluiting van (toekomstige) partners van kinderen, vast bij de notaris. 

5.    U kunt steun geven aan de mensen en goede doelen waar u om geeft
Aan wie u uw vermogen doorgeeft, bepaalt u uiteraard helemaal zelf. U kunt bijvoorbeeld meerdere familieleden in verschillende levensfasen steunen. Veel van onze cliënten geven daarnaast aan goede doelen. Als u goede doelen in uw testament wilt opnemen, kunt u dit betrekken bij uw estateplanning. Maar ook bij leven kunt u de doelen die u na aan het hart liggen, steunen. Bijvoorbeeld door een stichting in het leven te roepen en die periodiek te laten doneren aan het doel van uw keuze. De overheid stimuleert dit met belastingvoordeel voor particulieren en (familie)bedrijven, al staan in de plannen van het kabinet-Schoof om vanaf 2028 de regeling aan te passen. Als u ervoor kiest om geld te doneren bij leven, kan de gekozen liefdadigheidsinstelling hier direct de vruchten van plukken. Meer hierover in de alinea ‘Filantropie via stichting of fonds op naam’. 


De plannen doornemen bij een kop koffie

Uw Private Plan of Estate Plan bij InsingerGilissen

Uw Client Advisor stelt op basis van het Private Plan van de financieel planner of estateplanner een advies op voor het inrichten van uw vermogen. Daar zal in de meeste gevallen ook een beleggingsvoorstel deel van uitmaken. Hij of zij zal vervolgens uw persoonlijke situatie en uw inkomens- en vermogenspositie periodiek toetsen om te beoordelen of er wijzigingen zijn die van invloed zijn op de haalbaarheid van uw doelstellingen. Waar nodig, kunt u in overleg met uw Client Advisor inspelen op de effecten van een wijziging en bijsturen wanneer uw situatie hierom vraagt.

Uw Private Plan beantwoordt vragen zoals:

De aandachtspunten uit het Private Plan kunnen u helpen bij het realiseren van uw doelen.


Uw Estate Plan beantwoordt vragen zoals:

In een Estate Plan beschrijven we uw wensen met betrekking tot de bescherming van uw vermogen en geven we aan welke vormen van vermogensoverdracht hierbij passen. 


Uitpuffen bij uitzicht over heuvellandschap

Particuliere of zakelijke financiële planning?

De vraag of u als ondernemer dan wel als particulier een financieel plan wilt laten opstellen, is makkelijk te beantwoorden. Want we combineren altijd beide aspecten. Een Private Plan of Estate Plan neemt daarom uw privésituatie en die van uw onderneming mee in de aandachtspunten. De planner kijkt dus naar zowel uw belangen, inkomsten, kredieten, rechten en verplichtingen als ondernemer, als naar uw inkomsten, bezittingen, schulden en bestedingsdoelen als privépersoon. In het slim op elkaar afstemmen van uw zakelijke en uw particuliere financiën bewijst de financieel planner zijn of haar toegevoegde waarde.

InsingerGilissen: onze werkwijze

Zoals gezegd, vormen uw persoonlijke situatie en wensen de basis voor een Private Plan. Daarbij gaat het onder andere om vermogensvorming, handhaving van uw levensstijl, het eventueel eerder stoppen met werken en bijvoorbeeld de vraag of er ruimte is om alvast vermogen te schenken. Uw Private Plan beantwoordt vragen zoals: zijn deze wensen haalbaar? Wat zijn de risico’s? En hoe moet ik mijn vermogen inrichten?

Uw Private Plan vormt de basis voor ons beleggingsvoorstel

Uw wensen worden eerst vertaald naar financiële doelstellingen, waarna de haalbaarheid daarvan wordt vastgesteld op basis van deze analyses:

De antwoorden op deze vragen vormen uw Private Plan. Bij het Private Plan en Estate Plan worden aandachtspunten geformuleerd, die zijn bedoeld als signaal of aanbeveling. Die aandachtspunten vragen om nader advies door een ter zake kundig specialist (zoals een fiscalist, accountant, pensioenspecialist of notaris). Bij ons vormt uw Private Plan de basis voor ons beleggingsvoorstel aan u. 


Graag uw hulp

Om u met een Private Plan te kunnen ondersteunen in het halen van uw persoonlijke en financiële doelen, vragen wij uw medewerking. Wij zullen u vragen naar uw financiële doelen en ook de planner heeft bepaalde gegevens van u nodig. Denk aan de samenstelling van uw vermogen, uw aangifte inkomstenbelasting, pensioenopgave, uw jaarrekening en dergelijke. Wat is uw gewenste toekomstige uitgavenpatroon? Wilt u vermogen overdragen? Kortom, u zult zelf ook enig huiswerk moeten doen.


Stel met ondergaande zon op aanlegsteiger bij meer

Voorbeeld van financiële planning

Als voorbeeld nemen we een fictief stel (beiden 50 jaar), dat met ons in gesprek gaat over inkomens- en vermogensdoelstellingen. De aanleiding voor dit gesprek was dat mevrouw en meneer ieder een erfenis van hun ouders hebben ontvangen. Meneer heeft daarnaast recentelijk een deel van zijn bedrijf verkocht. Het is zijn bedoeling om over vijf jaar het laatste deel van zijn bedrijf te verkopen en dan te stoppen met werken. Mevrouw werkt op dit moment in loondienst en wil ook graag stoppen, zodra haar partner stopt met werken.

Deze cliënten hebben een paar vragen: kunnen zij beiden over vijf jaar definitief stoppen met werken? Is het haalbaar dat mevrouw haar erfenis investeert in een tweede woning in Italië? Is het haalbaar om de tuin bij het woonhuis opnieuw te laten aanleggen, inclusief verwarmd zwembad? Ze hebben geen inzicht in de gevolgen en haalbaarheid van deze verschillende doelen. We stellen daarom voor om voor hen een Private Plan op te stellen, waarin we op de vragen ingaan.

De Client Advisor gaat samen met het stel en een van onze externe financieel planners om tafel om meer in detail te bespreken wat hun wensen en doelen zijn. De planner gaat er vervolgens mee aan de slag en presenteert zijn berekeningen, observaties en conclusies tijdens het eindgesprek met meneer en mevrouw, waar ook de Client Advisor bij aanwezig is. Daaruit komt onder andere naar voren dat zij hun levensstandaard kunnen behouden, ook nadat meneer en mevrouw zijn gestopt met werken. Daartoe zullen zij wel jaarlijks onttrekkingen moeten doen aan hun beleggingsvermogen. Ze bespreken daarom met hun Client Advisor volgens welk beleggingsprofiel en in welke beleggingscategorieën hun vermogen belegd zal worden.

Eindresultaat is dat meneer en mevrouw heel tevreden zijn met de uitkomsten van het Plan. Het geeft hen inzicht en overzicht en vooral rust, omdat ze weten waar ze aan toe zijn en waar voor hen de financiële accenten liggen.

Kosten van uw Private Plan

Bij InsingerGilissen vallen de kosten van een onafhankelijke (externe) financieel planner of estateplanner onder de all-in-fee van de beleggingsdienstverlening als u een vermogen vanaf 1.000.000 euro belegt via Vermogensbeheer of Beleggingsadvies. Het Private Plan maakt deel uit van onze dienstverlening en vormt de basis voor ons beleggingsvoorstel. Het is ook geen eenmalige exercitie: vanwege het belang dat wij hieraan hechten bieden wij cliënten dit om de vijf jaar aan.

Jonge mensen in overleg

Wilt u vermogen doorgeven?

Bij financiële planning komt ook de vraag aan de orde: wilt u vermogen doorgeven? U kunt bijvoorbeeld familieleden steunen, in verschillende levensfasen. Een financieel plan geeft overzicht en biedt u inzicht in de mogelijkheden. Vermogen doorgeven kan ook via het familiebedrijf. U kunt uw belang in uw onderneming overdragen aan de volgende generatie waarbij u gebruik kunt maken van de verschillende belastingfaciliteiten en regelingen, zoals een vrijstelling die kan oplopen tot 100%.

Veel van onze cliënten willen graag goede doelen steunen. De overheid stimuleert dit met belastingvoordeel voor particulieren en (familie)bedrijven die bij leven of na overlijden hun vermogen (deels) doneren, al zijn er plannen om het belastingvoordeel te verminderen of te schrappen. Wilt u permanent iets achterlaten, dan zijn er belastingvriendelijke structuren waarmee u eenvoudig aan goede doelen kunt doneren. U kunt dan kiezen voor ‘filantropie’: een vorm van directe betrokkenheid bij maatschappelijke initiatieven die zijn gericht op de samenleving als geheel of op het welzijn van andere mensen.

Filantropie via stichting of ‘fonds op naam’

Als u een deel van uw vermogen wilt bestemmen voor een specifiek maatschappelijk initiatief, dan kunt u overwegen om uw eigen stichting op te richten of te kiezen voor een goede-doelenfonds (‘fonds op naam’) die u onder een (koepel)stichting hangt. Een fonds op naam is geschikt voor cliënten die een actieve filantropische rol willen spelen en die omvangrijke donaties in gedachten hebben. Via het fonds op naam weet u zeker dat uw geld wordt geschonken aan de door u gewenste goede doelen. Het voordeel van een fonds op naam is het gemak, omdat het beheer, de uitvoering van de doelstelling(en) en de administratieve verplichtingen bij het bestuur van de (koepel) stichting ligt. Ook kunt u zelf bepalen hoe betrokken u wilt blijven en kunt u uw naam en uw gezicht aan het fonds verbinden of juist volledig anoniem blijven. Wat een fonds op naam tot slot nog aantrekkelijk maakt, is dat u zeker weet dat het fonds wordt geleid volgens uw waarden en normen.

Als u uw kinderen, kleinkinderen of andere naasten bij de donaties van uw fonds wilt betrekken, dan kan dit via een zogenoemde adviescommissie. U kunt overigens ook na uw overlijden donaties blijven uitkeren namens uw fonds op naam. Wij werken nauw samen met Ars Donandi. Dit is een koepelstichting voor inmiddels 44 fondsen op naam met uiteenlopende doelstellingen, maar er zijn ook andere, vergelijkbare organisaties.

Meer over filantropie

Welke financiële diensten biedt InsingerGilissen nog meer aan?

U kunt bij ons terecht voor: 


Neem contact op

Geïnteresseerd?
Maak een afspraak

MEER WETEN?

NEEM CONTACT OP
Contact