Actief of passief vermogensbeheer?

Welke vorm van vermogensbeheer kiest u? Passief of actief? In dit artikel kunt u lezen wat het verschil is. En waarom wij geloven in een slimme combinatie van beide.
Heeft u een vrij belegbaar vermogen van een miljoen euro of meer? Maak dan een afspraak voor een vrijblijvende kennismaking met ons.

Maak kennis

Wat is actief vermogensbeheer?

Bij actief vermogensbeheer streeft de vermogensbeheerder naar aantrekkelijke beleggingsresultaten door regelmatig de samenstelling van de beleggingsportefeuilles aan te passen aan de veranderende marktverwachtingen. Hoe vaker een vermogensbeheerder de beleggingen op die manier aanpast, des te ‘actiever’ deze wordt genoemd.
Vermogensbeheer bij InsingerGilissen
Man on mountain
Sustainability award

Voordelen van actief vermogensbeheer

Een groot voordeel van actief vermogensbeheer is dat daarmee een bovengemiddeld rendement kan worden behaald. Als het bijvoorbeeld slecht gaat met de economie in de VS en ook de vooruitzichten zijn somber, dan zal een ‘actieve’ vermogensbeheerder doorgaans wat minder in Amerikaanse aandelen beleggen. En als een vermogensbeheerder vindt dat bepaalde bedrijven goede winstvooruitzichten hebben, zal deze meer aandelen in die bedrijven kunnen toevoegen aan zijn vermogensbeheerportefeuilles. Zo wordt gestreefd om een hoger rendement te behalen dan wanneer een vermogensbeheerder alleen volgens de brede markt belegt, bijvoorbeeld door een index te volgen.

Nadelen van actief vermogensbeheer

Het mes snijdt aan twee kanten: het voordeel van actief vermogensbeheer, dus om vaker de beleggingen te (de)selecteren naargelang de verwachtingen, brengt ook risico’s mee. Als de verwachtingen niet uitkomen, is het mogelijk dat juist een lager rendement wordt behaald dan dat van de brede markt . Dan was achteraf gezien een niet-actieve, dus passieve belegging mogelijk rendabeler geweest.
Man watching sunset
Sustainability award

Wat is passief vermogensbeheer?

Bij passief vermogensbeheer kiest de vermogensbeheerder een of meer ‘trackers’ (verzamelnaam voor indexfondsen en ETF’s). Een indexfonds is een beleggingsfonds dat zo precies mogelijk de waardeontwikkeling van een index (bijvoorbeeld een bepaalde beurs) volgt. Beleggers kunnen doorgaans maar eenmaal per dag in- of uitstappen, tegen de slotwaarde van de vorige beursdag. Een ETF (‘exchange traded fund’) is daar goed mee te vergelijken: ook die volgt een index. Alleen kunnen beleggers daar gedurende de beursdag doorlopend in handelen, tegen de actuele beurskoers.

Er zijn indexfondsen en ETF’s op praktisch alle belangrijke beurzen en indices, zoals de Dow Jones-index, de S&P 500-index, de AEX, allerlei valuta-, grondstoffen-, obligatie- en vastgoedindices, naast specifieke geografische en sectorindices. Overtuigde ‘passieve’ vermogensbeheerders combineren dergelijke trackers in hun portefeuilles.

Voordelen van passief vermogensbeheer

Een groot voordeel van passief vermogensbeheer zijn de lagere kosten ervan, vergeleken met actief beleggen. De vermogensbeheerder hoeft immers minder research te doen om de beleggingen met de beste rendementskansen te vinden. Een tweede voordeel is dat het beleggingsresultaat naar verwachting heel dicht zal liggen bij het rendement van de gevolgde index.
sea
Sustainability award

Nadelen van passief vermogensbeheer

Bij passief vermogensbeheer weet de belegger van tevoren dat een bovengemiddeld rendement niet heel waarschijnlijk is. De trackers volgen immers zo precies mogelijk een index (of combinatie van indices). Sterker nog: doordat er ook kosten gemoeid zijn met het onderhoud van de trackers), zal het beleggingsresultaat doorgaans minder zijn dan de index.

Ook zijn de lage kosten en het vrijwel exacte rendement van een index niet altijd te verwachten. Onder omstandigheden kan daarin verschil ontstaan. Bijvoorbeeld als bij een sterke marktbeweging de beheerder van de tracker niet op tijd kan bijkopen of verkopen doordat er geen tegenpartij in de markt is die bereid is tot zakendoen.

Welke vormen van actief vermogensbeheer zijn er?

Er zijn veel vormen en stijlen van vermogensbeheer. Behalve actief vermogensbeheer (gericht op het behalen van bovengemiddelde rendementen) en passief vermogensbeheer (gericht op het behalen van een rendement vergelijkbaar met de index) zijn er onder andere ook duurzaam vermogensbeheer, defensief vermogensbeheer (gericht op vermogensbehoud) en vormen waarbij vermogensbeheerders selecteren op een bepaald kenmerk, zoals beleggingen die veel rente of dividend uitkeren (‘inkomenbeleggingen’). Die laatste kunnen een oplossing zijn voor beleggers die regelmatige inkomsten uit hun vermogen willen ontvangen.
sea
kiss

Passief én actief: vermogensbeheer bij InsingerGilissen

Onze beleggingsdienstverlening Vermogensbeheer kenmerkt zich door een slimme combinatie van actief beheer en gebruik van zowel actieve als passieve beleggingen (‘beleggingsinstrumenten’). We hanteren namelijk een actieve spreiding over de vermogenscategorieën (zoals aandelen, obligaties en vastgoed) en een actieve verdeling daarbinnen (bijvoorbeeld de verhouding tussen Amerikaanse en Europese aandelen en aandelen uit opkomende markten). Maar binnen die subcategorieën maken we, naast individuele aandelen en (actief beheerde) beleggingsfondsen ook gebruik van trackers. Die zetten we echter ‘actief’ in, bijvoorbeeld om zodoende tijdelijk meer of minder aandelen tegenover obligaties aan te houden, posities in obligaties uit opkomende markten in te nemen of te verminderen, meer in groei- of juist in waardeaandelen te beleggen (twee tegenovergestelde ‘stijlen’ aandelenbeleggingen) of meer of minder te beleggen in bepaalde geografische regio’s. Door zulke tactische posities deels via passieve instrumenten in te vullen, kunnen we die posities snel en efficiënt innemen of verlaten. Bovendien komen de lagere kosten ervan ten goede aan het rendement van onze vermogensbeheercliënten.

Neem contact op

Contact