Counterpoint april 2025
De VS voeren over een brede linie importheffingen in, die vergeldingsmaatregelen uitlokken van China en de Europese Unie. Deze escalatie brengt risico's met zich mee voor de economische groei en de inflatie. De onzekerheid rond de invoering van de heffingen, vaak het gevolg van plotselinge aankondigingen en annuleringen, heeft meer negatieve gevolgen gehad voor het beleggersvertrouwen dan de tarieven zelf. Maar nu er nieuwe handelsregels van kracht zijn, kunnen de markten zich herijken, vooral wanneer de onderhandelingen eindelijk beginnen. Hoewel dit kan veranderen naarmate de ontwikkelingen verdergaan, hebben we bij wijze van uitzondering besloten om de vermogensverdeling van de portefeuilles nog niet terug te brengen naar hun lange-termijnverhoudingen (strategische assetallocatie). Na de koersdaling van de aandelenmarkt en de koersstijging van staatsobligaties is onze huidige positionering voorzichtiger (lager algemeen risico). We zijn er nog niet, maar de gedaalde waarderingen kunnen uiteindelijk selectieve instapmomenten in de aandelen- en obligatiemarkt opleveren.
De recente volatiliteit herinnert ons aan het belang van het beschermen van portefeuilles tegen verliezen – naast het streven naar groei. We hebben een 'verzekeringsinstrument' in onze belangrijkste vermogensbeheerportefeuilles (en enkele andere portefeuilles) dat in waarde stijgt als de Amerikaanse aandelen dalen. Gezien de huidige verkoopgolf op de beurs hebben we besloten om een deel van die bescherming te verkopen en zo wat winst veilig te stellen. Een ander deel houden we aan om de gevolgen van verdere volatiliteit deels op te kunnen vangen. Deze instrumenten nemen het risico niet weg, maar ze kunnen de waardedaling wel dempen, net als een echte verzekering. We staan paraat om de portefeuilles indien nodig verder aan te passen. Om de diversificatie in onze selectie van beleggingsfondsen verder te vergroten, zijn we ook bezig om onze positie in een actief beheerd Europees fonds met een specifieke, geconcentreerde stijl te verkleinen en te herbeleggen in een tracker met een bredere spreiding, waardoor de volatiliteit en het risico worden beperkt.
Handelsoorlogen: we zien de weg naar een oplossing
De escalatie van de handelsspanningen tussen de VS en de rest van de wereld haalt de krantenkoppen en jaagt de koersbeweeglijkheid omhoog. De VS kondigden vorige week breed geldende importtarieven aan voor belangrijke handelspartners (landen). Daardoor bereiken de Amerikaanse importtarieven niveaus die in decennia niet meer zijn voorgekomen, waaronder een algemeen basistarief van 10% plus specifieke heffingen per land. Dit alles komt bovenop de heffingen die al zijn geïmplementeerd. Voor China komt er een heffing van 34% bovenop de bestaande 20%, wat China ertoe aanzette om terug te slaan met een gelijkwaardige verhoging. Aziatische landen behoren tot de zwaarst getroffen landen (hoewel sommige landen aangeven bereid te zijn om te onderhandelen, van India tot Taiwan), terwijl Japan te maken krijgt met een heffing van 24%. President Trump kondigde ook een heffing van 20% aan voor importen vanuit de Europese Unie (die gematigde vergeldingsmaatregelen aankondigde) en 10% voor het Verenigd Koninkrijk. Maar er zijn ook uitzonderingen. De heffingen op importen uit Canada en Mexico blijven 25%; het tarief voor buitenlandse auto's en auto-onderdelen blijft ook 25%. Goud andere metalen en mineralen zijn vrijgesteld, net als sectoren zoals halfgeleiders en farmaceutische producten.
Deze escalatie van de handelsspanningen leidt tot extra neerwaartse druk op de economische groei en kan de inflatie opdrijven. Voorlopig richten de markten zich meer op de kortetermijngevolgen voor de economische activiteit (zwakkere groei) dan op het effect op de consumenten- en producentenprijzen (hogere inflatie). Hoewel de banenmarkt in de VS sterk blijft, zoals blijkt uit de cijfers van afgelopen vrijdag, is de belangrijkste impact tot nu toe te zien in het vertrouwen van beleggers, bedrijven en consumenten als gevolg van de onzekerheid die wordt veroorzaakt door de aankondigingen van de handelstarieven. Hoewel het moeilijk te zeggen is of we al op het hoogtepunt van de onzekerheid zijn aanbeland, aangezien de handelsoorlogen verder kunnen escaleren, denken we dat de weg naar een oplossing waarschijnlijk een proces zal zijn. Beleggers kennen nu de nieuwe spelregels als het gaat om de handel in goederen en uiteindelijk kunnen onderhandelingen mogelijk de onzekerheid laten verminderen. Dit kan beleggingskansen bieden in beleggingen waarvan de waarderingen nu omlaag worden bijgesteld, van aandelen tot (bedrijfs)obligaties.
Overheidsstimulering: een ondergewaardeerde drijfveer van de beurs
We zijn nog niet zover 'to buy the dip' (om beleggingen te kopen tegen een verlaagde koers met het oog op een opleving). De onzekerheid is immers nog niet echt weggenomen. De invoering van de importheffingen kan het voor beleggers ingewikkeld maken, gezien de vrijstellingen en het feit dat de markten niet weten hoe lang de heffingen van kracht zullen zijn. Onderhandelingen over de handelsbetrekkingen, als en wanneer ze plaatsvinden, kunnen deze onzekerheid verminderen, hoe lang en ingewikkeld het proces vandaag ook lijkt. Maar alleen kijken naar heffingen zou wel eens kortzichtig kunnen zijn. De volgorde van het Amerikaanse beleid (eerst heffingen invoeren, met een negatief effect, nog voor het positieve effect van belastingverlagingen en deregulering) heeft de markten angst aangejaagd. Hoewel het waarschijnlijk in een later stadium zal komen, gezien de noodzaak van goedkeuring door het Congres, zal de regering-Trump zich nu waarschijnlijk richten op steun vanuit de overheidsbegroting en deregulering. Overheidsstimulering zou een positieve factor moeten zijn voor de Amerikaanse economie en de markten, en een aantal van de neerwaartse risico's van hogere tarieven moeten compenseren.
In de rest van de wereld zullen we waarschijnlijk ook overheidsstimulering zien, naast stimulering door de centrale banken in de vorm van renteverlagingen. Die zijn trouwens waarschijnlijker in de eurozone, waar de inflatie lager is, dan in de VS, waar de inflatie hoger is. In Europa hebben beleidsmakers de afgelopen maanden vooral gesproken over extra Europese uitgaven en investeringen, van defensie tot infrastructuur. Vanwege deze belangrijke katalysator hebben we onlangs onze blootstelling aan Europese aandelen verhoogd tot een tactische ‘overweging’. Uiteraard hebben we verschillende Europese defensieaandelen toegevoegd aan onze lijst van in aanmerking komende beleggingen voor cliënten in onze adviesmandaten. In onze vermogensbeheerportefeuilles hebben we ons niet alleen gericht op defensieaandelen. In plaats daarvan hebben we gekozen voor een bredere blootstelling. Defensie-uitgaven en overheidsinvesteringen zullen diverse sectoren ten goede komen, zoals industrie, financiën, technologie, nutsbedrijven en energie. We willen gediversifieerde portefeuilles en niet te veel blootgesteld zijn aan één specifieke sector.
Hoe te denken over aandelen in de huidige marktomgeving?
We krijgen veel vragen of beleggers vertrouwen moeten houden in Amerikaanse aandelen en het antwoord is ja. Wij denken dat Amerikaanse aandelen een aantrekkelijke beleggingscategorie blijven. Uit ons onderzoek blijkt dat de winstvooruitzichten voor de middellange termijn superieur zijn. Het is een brede, hoogwaardige en liquide markt die sterk is blootgesteld aan belangrijke thema's zoals AI, cloud-infrastructuur en medische innovatie van de volgende generatie. Het is ook een markt waar de waarderingen de laatste tijd aan de hoge kant waren, maar door de verkoopgolf worden ze weer redelijker.
Gaan we nu extra in Amerikaanse aandelen beleggen? Nog niet. Onlangs hebben we een deel van onze Amerikaanse posities verlaten en de verkoopopbrengst overgeheveld naar markten met aantrekkelijkere waarderingen en positieve katalysatoren. We hebben dit op twee manieren gedaan. Ten eerste hebben we gediversifieerd van brede Amerikaanse aandelen, waar de waarderingen hooggespannen waren (vooral in de technologiesector) naar een ‘gelijkgewogen’ Amerikaanse index. Deze index geeft een hogere weging aan aantrekkelijker gewaardeerde sectoren, zoals de Amerikaanse industrie en financiële instellingen. Deze kunnen mogelijk ook profiteren van de handelsbescherming, stimuleringsmaatregelen en financiële deregulering. Ten tweede hebben we onze positie in Europese aandelen verhoogd waar we een stimulans verwachten door de fiscale stimuleringsmaatregelen, die vooral gericht zijn op defensie en infrastructuur. Aantrekkelijker gewaardeerde beleggingen dalen doorgaans relatief minder in koers dan ‘duurdere’ tijdens periodes met veel verkoopdruk op de beurs.
Hoewel dit snel kan veranderen naarmate de gebeurtenissen zich ontvouwen, hebben we besloten om de portefeuilles voorlopig niet te herschikken in de richting van hun risico- en rendementsprofiel voor de lange termijn (strategische assetallocatie). Als gevolg daarvan is onze korte-termijnverdeling defensiever geworden na de verkoopgolf in aandelen en de rally in staatsobligaties. Procentueel houden we nu minder aandelen en meer obligaties aan, met een lager risiconiveau van de portefeuilles. Natuurlijk blijft de situatie erg veranderlijk en kan onze positionering snel veranderen als er zich nieuwe ontwikkelingen voordoen, zoals vergeldingsacties, onderhandelingen en overheidsstimulering. Ons strakke risicobeheerproces blijft belangrijke input leveren voor wanneer en hoe we risico toe kunnen voegen of juist verminderen.
De waarde van de 'verzekering' en portefeuillediversificatie in volatiele markten
Om koersdalingen van aandelen deels op te vangen, houden we al lange tijd in portefeuilles (waar de kennis en ervaring van de klant en de beleggingsrichtlijnen en toezichtregels dit toelaten) een 'verzekeringsinstrument' aan dat in waarde stijgt als Amerikaanse aandelen dalen. Vorige maand, toen de marktvolatiliteit toenam, hebben we een deel van die positie verkocht om de neerwaartse beweging op te vangen. We passen nu een vergelijkbare strategie toe, waarbij we de extra winst van die positie verzilveren. Tegelijkertijd hebben we de bescherming herijkt, voor het geval de markten verder dalen. Voor alle duidelijkheid: het is onwaarschijnlijk dat onze aanpak alle neerwaartse risico's elimineert. Het zou simpelweg te duur zijn om de portefeuilles tegen alle mogelijke risico's te verzekeren. De ‘verzekeringsinstrumenten’ kunnen echter wel enige compensatie bieden als de markten dalen, waardoor de daling wordt verzacht.
Wat kunnen we nog meer doen onder deze omstandigheden? Goed blijven letten op uw rendements- en risicodoelstellingen. Heeft het zin om je beleggingen met verlies te liquideren wanneer de markten dalen en te proberen later weer in de markt te stappen, waarbij je onvermijdelijk een hogere prijs betaalt? Wij denken van niet. We denken dat het vaak verstandiger is om gediversifieerd belegd te blijven, met spreiding over regio's en beleggingscategorieën, zodat een schommeling in een deel van de portefeuille (bijvoorbeeld aandelen) kan worden gecompenseerd door winst elders (bijvoorbeeld staatsobligaties, die doorgaans in koers stijgen wanneer de onzekerheid toeneemt). Bovendien ruilen we een beleggingsfonds met een geconcentreerde focus in voor een breder instrument, dat de bredere markt in Europa volgt, waardoor de volatiliteit en het risico van de portefeuille afnemen. Ook houden we vast aan onze beleggingen in staatsobligaties, bedrijfsobligaties van hoge kwaliteit en inflatie-gekoppelde obligaties en grondstoffen. Voorlopig hanteren we een lagere blootstelling aan risicovolle obligaties, ook al worden de waarderingen aantrekkelijker. Ons beleid is erop gericht om het effect op de portefeuilles te beperken van de huidige onzekerheid, die waarschijnlijk zal blijven voortduren totdat het pad is ingeslagen richting de-escalatie van de handelsspanningen en stimulerend beleid.