Weekagenda | Door chief investment strategist George Raven
De komende week worden de eerste schattingen bekend gemaakt van de bbp-groei over het eerste kwartaal van de belangrijkste Europese landen, de eurozone en de VS (op donderdag en vrijdag). Door de vele beperkende maatregelen wordt van kwartaal op kwartaal een krimp verwacht in de eurozone. Vooral de Duitse economie, die in het laatste kwartaal van 2020 nog een lichte positieve groei van 0,3% wist te boeken, valt naar verwachting met meer dan 2% terug.

In de VS wordt een duidelijke groei verwacht van 5,6% op kwartaalbasis. Dit cijfer is echter ‘geannualiseerd’ (plus minus vermenigvuldigd met vier); de echte groei op kwartaalbasis is naar verwachting 1,3%. Daarmee is het gat tussen het herstel in de eurozone en de VS weer groter geworden. Aan het eind van het eerste kwartaal van 2021 was de economie van de eurozone waarschijnlijk 6% gekrompen ten opzichte van eind 2019 (vóór het begin van de coronacrisis), terwijl de Amerikaanse economie nog maar 1% beneden dat niveau lag. In het lopende tweede kwartaal moet de Amerikaanse economie groeien tot ruim boven het niveau van eind 2019. Door de cheques van de overheid is het ‘personal income’ in maart waarschijnlijk met meer dan 20% gestegen (vrijdag).
 
Verder de komende week meerdere inflatiecijfers (op donderdag en vrijdag). De gewone inflatiecijfers blijven de komende maanden waarschijnlijk stijgen door de sterk gestegen energieprijzen en door vergelijkingseffecten met een jaar geleden. De kerninflatiecijfers (ex energie en voedsel) ontwikkelen zich naar verwachting veel meer gematigd.
 
De meeste aandacht van beleggers zal echter uitgaan naar de bedrijfscijfers: voldoen ze aan de hooggespannen verwachtingen? Het resultatenseizoen bereikt de komende week een hoogtepunt, met onder andere de cijfers van indexzwaargewichten Amazon, Alphabet, Apple, Facebook en Microsoft: Bekijk de volledige agenda (pdf)
Contact