Discover how our flagship solution could benefit you
By choosing Discretionary Portfolio Management, your portfolio will benefit from the research and the views of our analysts and investment teams across our group of boutique private banks and wealth managers.
Column Jos Versteeg | Shell denkt aan de aandeelhouders en minder aan het milieu
Shell geeft de opbrengst van de verkoop van de Amerikaanse schalievelden in het Permbekken grotendeels terug aan de aandeelhouders. Daarmee laat het concern maar weer zien waar de prioriteiten liggen.
De verkoop van de schalievelden aan het Amerikaanse olieconcern ConocoPhillips heeft niets te maken met de rechterlijke uitspraak over de CO2-reductie, want al voor de rechtszaak waren er geruchten over een mogelijke deal. De verkoop is opportunistisch, want op 11 februari stond het Permbekken nog bij de negen kernposities. Blijkbaar was de prijs te verleidelijk om het bod te laten liggen.
In de Amerikaanse schalieolie vindt momenteel een noodzakelijke consolidatie plaats, waarbij er drie grote spelers ontstaan. Na een eerdere deal van $13 miljard begin dit jaar en de transactie met Shell behoort ConocoPhillips nu met Chevron en Pioneer tot de top drie van de Amerikaanse schalieolieproducenten. Voor Shell was de Amerikaanse positie ‘sub scale’. Het concern moet keuzes maken bij de investeringen en zet nu vooral in op Diep Water, waar Shell een leidende rol speelt.
De verkoop van een veld draagt ook weinig bij aan CO2-reductie, want 90% van de emissie valt onder scope 3. Dat is de brandstof die de klant van Shell koopt en zelf verstookt. Verder wordt de productie in het Permbekken door ConocoPhillips alleen maar uitgebreid, dus voor het milieu heeft het helemaal geen zin.
Wat mij dwars zit is dat Shell het geld niet investeert, maar teruggeeft aan de aandeelhouders. Met zo’n lage beurskoers snap ik het enthousiasme van de beleggers wel, maar als Shell een leidende positie in energieleverantie wil blijven spelen zal het toch meer haast moeten maken. Nu weet ik ook wel dat de rendementen in groene energie momenteel niet zo aantrekkelijk zijn, maar dat betekent niet dat je op je handen moet gaan zitten.
Het risico bestaat dat overheden eindelijk wakker worden en fossiele brandstof eerder gaan afremmen dan nu wordt aangenomen. Een echte leider zal alles op alles zetten om zo snel mogelijk om te schakelen. Ik zie die urgentie bij Shell helaas nog niet.