Column Jos Versteeg | Oplopende rente geen gevaar voor aandelen
Nadat de Democraten in de Verenigde Staten de meerderheid in de Senaat verkregen is de lange rente snel opgelopen. Op 1 januari lag de rente op een tienjarige Amerikaanse staatslening onder de 1%. Inmiddels is dat 1,2% en staat de dertigjarige bijna op 2%. 

Toen duidelijk was dat de twee Democratische kandidaten in Georgia hadden gewonnen, begon de rente op te lopen. De markt verwacht meer stimulering van de Democraten en bij een herstellende economie met wat meer inflatie, past nu eenmaal een wat hogere rente. De meeste economen zien de rente nog wel wat verder oplopen, maar niet zo heel veel meer.
 
Dat is maar goed ook, want de rente speelt een belangrijke rol bij de waardering van aandelen. In onze modellen is een lage rente vooral positief voor bedrijven die hard groeien, zoals in de technologiesector. We zien dan ook dat technologiebedrijven bij de stijgende recent recent wat achterblijven.
 
De Democraten hebben nu wel de president en het Congres in handen, maar in de Senaat is de meerderheid flinterdun met 50 van de 100 zetels. Alleen de Democratische vicepresident Kamala Harris kan bij stakende stemmen de doorslag geven. Met zo’n minieme meerderheid kan je geen extreme Democratische ideeën doorvoeren. De markt ziet het Congres graag in balans en deze uitslag ligt daar niet ver van.
 
Vaak wordt gezegd dat stijgende rente slecht is voor aandelenmarkten, maar dat is te kort door de bocht. Een rentestijging vanaf een laag niveau – zoals we nu zien – is juist een teken van economisch herstel. Als dit herstel langer voortzet en de inflatie oploopt, grijpt de Centrale Bank in en verhoogt de rente. Die reeks van renteverhogingen blijkt echter moeilijk te timen. In het verleden ging de Fed vaak te ver door met renteverhogingen, waardoor de economie in een recessie verviel en de aandelenmarkt instortten.
 
Daarvoor is het nu nog veel te vroeg. De inflatie ligt nog ver onder de doelstelling van de Fed. De Centrale Bank heeft bovendien ook een andere benadering en wil de inflatie zelfs tijdelijk boven de 2% laten. Uit de recente peiling van de leden blijkt dat de meesten voor 2023 nog geen renteverhoging verwachten. De lange rente is al tientallen jaren aan het dalen door structurele effecten zoals demografie, digitalisering en globalisering. Dat proces is niet stil komen te vallen. De recente rentestijging is gezond en niet zorgwekkend voor aandelenmarkten.

Disclaimer
Contact